Auton vertaisvuokrauksen verotus

Ovatko GoMoren kautta saamani vuokratulot verotettavia tuloja?

Kyllä. Se, mitä ansaitset vuokraamalla yksityishenkilönä autoasi GoMoren kautta lasketaan pääasiallisesti verotettavaksi pääomatuloksi, josta on ilmoitettava joko Verohallinnon omavero-palvelun kautta tai paperilomakkella 7L (muun omaisuuden vuokratulot). Verohallinnon sivuilla on annettu ohjeistus jakamistalouden palveluiden verotuksesta. Ohjeet löydät täältä ja näiden perusteella rakennettu havainnollistava esimerkki auton vertaisvuokrauksesta on kuvattu alempana tässä artikkelissa. Myös Työ-ja Elinkeinoministeriö (TEM) on koonnut autojen vertaisvuokraukseen ja verotukseen liittyviä ohjeita jakamistalous.fi-sivustolleen.

Mistä löydän koosteen GoMoren kautta saamistani vuokratuloista? 

Yleiskatsaus tuloistasi löytyy seuraamalla edeltävää polkua alustallamme:

  • Sovelluksen kautta: Tili -> Saldo
  • Sivuston kautta: Napsauta profiilikuvaa sivuston oikeassa yläkulmassa -> Ansiot -> Ansiot

Jos tarvitset lisätietoa tuloistasi tai jokin on näihin liittyen epäselvää, olethan yhteydessä GoMoren tukeen.

Voinko vähentää yksityisessä käytössä olevan auton vuokrauksiin liittyviä kuluja verotuksessa?

Kyllä. Verohallinnon mukaan pääsääntönä on, että voit vähentää kulut jotka ovat suoraan aiheutuneet tulonhankkimisesta kun vuokraat autoasi. 

Seuraava esimerkki perustuu Verohallinnon antamaan esimerkkilaskelmaan yksityisauton vertaisvuokrauksesta. Huomioithan, että laskelma on suuntaa antava ja voi vaihdella tapauskohtaisesti. 

Liisa on antanut alustapalvelun kautta vuokralle henkilöautonsa, joka on myös hänen omassa käytössään. Auto maksoi uutena 26 000 euroa. Liisa on maksanut vuodessa auton pakollisia vakuutusmaksuja 1 000 euroa sekä määräaikaishuollosta ja katsastuksesta 350 euroa.

Liisa on saanut auton vuokrauksesta vuoden aikana vuokratuloa 50 päivältä yhteensä 1 500 euroa. Alustapalvelun tarjoaja vähentää Liisalle tilitetystä vuokratulosta palvelumaksuna 25 %.  

Liisa voi vähentää vuokratulosta verotuksessaan palvelumaksut, jotka alustapalvelu on perinyt. Nämä 375 euroa Liisa vähentää suoraan vuokraamisesta aiheutuneina kustannuksina. Lisäksi hän voi vähentää vakuutus-, huolto- ja katsastuskustannuksista vuokrausajan osuuden eli 184,93 euroa (= 50/365 x 1 350 euroa). Liisa ei voi vähentää auton ostohintaa miltään osin, sillä auto ei ole pääasiassa tulonhankkimistoiminnan käytössä eli vuokrauskäytössä.

Huomioithan, että Verohallinto arvioi tapauskohtaisesti vuokraustoiminnan pääasiallista käyttötarkoitusta, eli sitä, onko auto pääasiassa vuokrakäytössä (tulonhankkimistoiminta) vai yksityiskäytössä (yksityishenkilön vertaisvuokrauksesta saama satunnainen vuokratulo). Mikäli auto on pääasiassa yksityiskäytössä, auton hankintamenoja ei pääsääntöisesti saa vähentää. Jos taas autoa vuokrataan alustan kautta ensisijaisesti tulonhankkimistoimintana, ovat auton omistajan verovähennysoikeudet tässä tapauksessa laajemmat, esimerkiksi hankintahinnan poistojen ja mahdollisten lainanhoitokulujen vähentämisen osalta. Lisätietoja näistä saat Verohallinnolta ja vuokratulojen verotuksen syventävistä ohjeista.

Kuinka tämä toimii jos vuokraan yritykseni autoa GoMoren kautta?

Mikäli vuokraat autoasi GoMoren kautta varsinaisena tulonhankkimistoimintana, voit luoda yrittäjäprofiilin palveluumme. Näet profiilistasi jatkuvasti sinulle kertyneet vuokratulot, jotka voit sitten kätevästi ilmoittaa verottajalle ja laskea kuluista johtuvat asiaankuluvat vähennykset.