DAC7-direktiivi eli tulotietojen automaattinen keräys auton omistajilta

Mikä on DAC7? 

DAC7 on uusi Euroopan unionin (EU) direktiivi, joka keskittyy verotuksen avoimuuden ja yhteistyön parantamiseen EU:n jäsenvaltioiden välillä. DAC7:n keskeinen periaate edellyttää, että kaikkien digitaalisten alustojen on kerättävä, varmennettava ja sen jälkeen raportoitava asiaankuuluvat tiedot käyttäjistään ja heidän alustoillaan generoimastaan tulosta kyseisen käyttäjän asuinmaan veroviranomaisille. GoMore raportoi tiedot kerran vuodessa alkaen vuodesta 2023. Tiedot raportoidaan ensimmäisen kerran tammikuussa 2024. 

Keitä DAC7 koskee? 

DAC7 asettaa tietojen keräämisen ja raportoinnin velvollisuuden digitaalisten alustojen toimijoille, jotka mahdollistavat verkkokaupan, mukaan lukien jakamistalouden alustat kuten GoMore. Nämä toimijat ovat velvollisia keräämään ja raportoimaan tietoja alustallaan myyvien käyttäjien tuotoista. Näin ollen GoMoren on kerättävä, varmennettava ja raportoitava tietoja käyttäjistä, jotka vuokraavat autoansa alustan kautta, ja toimitettava nämä tiedot sen EU-jäsenvaltion asiaankuuluville veroviranomaisille, missä kyseinen käyttäjä asuu. 

DAC7 koskee kaikkia yksityishenkilöitä tai yrityksiä, jotka käyttävät digitaalisia alustoja myydäkseen tuotteita tai palveluja EU:ssa. Myyjien on varmistettava, että he noudattavat DAC7:n asettamia raportointivaatimuksia ja verovelvollisuuksia. Käyttäjien, jotka ansaitsevat tuloa GoMoren kautta, on varmistettava, että he toimittavat GoMorelle tarkat ja täydelliset tiedot. 

Jakaako GoMore tietoni EU:n veroviranomaisten kanssa? 

Kyllä, jos ansaitset tuloa vuokraamalla autoasi GoMoren kautta, olemme DAC7-direktiivin mukaan velvoitettuja jakamaan tietosi sen EU-maan paikallisten veroviranomaisten kanssa, jossa asut. Huomaa, että GoMore alkaa jakamaan tietoja tuloistasi vasta tulovuodesta 2023 alkaen, eikä aiemmilta tulovuosilta. 

Koskeeko DAC7:n vaatimukset muita digitaalisia alustoja myös? 

Kyllä, uudet DAC7:n vaatimukset koskevat kaikkia digitaalisten alustojen toimijoita, mukaan lukien GoMore, jotka toimivat jonkin EU:n jäsenvaltion alueella. 

DAC7:n mukaan digitaalisten alustojen toimijat ovat velvoitettuja keräämään, varmentamaan ja raportoimaan tietoja, jotka mahdollistavat käyttäjien tunnistamisen, jotka myyvät tuotteita, tarjoavat palveluja tai vuokraavat kiinteistöjä tai kuljetusvälineitä digitaalisen alustan kautta. 

Mitä tietoja minun tulee antaa? 

Tietojen antaminen riippuu siitä, toimitko GoMoren parissa yksityishenkilönä vai yrityksenä.

Yksityishenkilöille:

  • Etunimi ja sukunimi
  • Kotiosoite
  • Asuinmaa
  • Syntymäaika
  • Henkilötunnus
  • EU-jäsenvaltio, jossa henkilötunnus on myönnetty 
  • ALV-numero (jos saatavilla) 
  • Pankkitilin tiedot, kuten pankkitilin numero tai muu maksupalvelutili, jota käytetään GoMore-tulojen nostamiseen
  • Pankkitilin haltijan nimi, mikäli et käytä omaa pankkitiliäsi GoMore-tulojen nostamiseen

Yrityksille:

  • Yrityksen nimi tai virallinen nimi 
  • Yrityksen virallinen rekisteröintinumero 
  • Yrityksen osoite
  • Y-tunnus 
  • EU-jäsenvaltio, jossa Y-tunnus on myönnetty
  • Pankkitilin tiedot, kuten pankkitilin numero tai muu maksupalvelutili, jota käytetään GoMore-tulojen nostamiseen
  • Pankkitilin haltijan nimi, mikäli et käytä omaa pankkitiliäsi GoMore-tulojen nostamiseen

GoMore kerää nämä tiedot yhden tulovuoden aikana ja toimittaa ne asianomaisille EU-maiden veroviranomaisille, missä käyttäjämme asuvat seuraavana tulovuotena. Näin ollen tulovuonna 2023 GoMore raportoi tiedot tammikuussa 2024.

Miten minun täytyy antaa tarvittavat tiedot? 

Voit antaa tarvittavat tiedot kätevästi GoMore-profiilisi kautta täällä.

Kuinka voin lisätä co-hostin verotiedot GoMore-profiiliini? 

Jos vuokraat autoasi co-hostin kanssa ja jaatte tulot autonvuokrauksesta, voit toimittaa meille co-hostin tiedot verolaskurin kautta täällä. Klikkaa vain "Lisää” painiketta kohdan “Toinen Henkilö” vierestä ja lisää co-hostin tiedot.

Mitkä tiedot co-hostien tulee toimittaa? 

Co-hostien tulee toimittaa samat tiedot kuin auton omistajan tulee antaa, eli seuraavat tiedot:

  • Etunimi ja sukunimi
  • Kotiosoite
  • Asuinmaa
  • Syntymäaika
  • Henkilötunnus
  • EU-jäsenvaltio, jossa henkilötunnus on myönnetty 
  • ALV-numero (jos saatavilla) 
  • Pankkitilin tiedot, kuten pankkitilin numero tai muu maksupalvelutili, jota käytetään GoMore-tulojen nostamiseen
  • Pankkitilin haltijan nimi, mikäli et käytä omaa pankkitiliäsi GoMore-tulojen nostamiseen

Mitä teen, jos minulla on GoMorella vuokralla sekä yksityisomisteinen että yritysomisteinen auto?

Tässä tapauksessa ilmoitathan meille GoMoren sivujen kautta sekä omat henkilökohtaiset verotustiedot sekä yrityksen verotustiedot. Ilmoitamme verohallinnolle yksityisomisteisen autosi tulot yhdessä henkilökohtaisten verotustietojesi kanssa ja vastaavasti yritysomisteisen autosi tulot yhdessä yrityksen verotustietojen kanssa.

Miten voin muuttaa tietoja, jos olen tehnyt virheen tietojeni lisäämisessä? 

Jos olet tehnyt virheen tai sinun tarvitsee päivittää tietojasi (esimerkiksi jos varsinaisen asuinpaikkasi osoite on muuttunut tai vastaavaa), voit päivittää verotustietojasi täällä. Klikkaa nimesi vieressä olevaa "..." kohtaa ja valitse sitten "edit". Huomaa, että GoMoren on säilytettävä kopio kaikista verotustiedoistasi dokumentaatiotarkoituksia varten.

Tuleeko minun ilmoittaa tiedot EU:n veroviranomaisille itse? 

Kyllä. GoMore on velvollinen keräämään EU-direktiivin mukaisesti sinulta vaaditut tiedot ja raportoimaan ne asuinmaasi EU:n veroviranomaisille, kerran vuodessa vuodesta 2023 alkaen. Sinun tulee kuitenkin itse ilmoittaa tulotietosi verottajalle, sillä verohallinto ei täytä tulotietoja veroilmoitukseesi puolestasi. Auton vertaisvuokrauksen verotuksesta voit lukea lisää täällä.

Kuinka tiedän, että teillä on kaikki minulta vaaditut tiedot? 

GoMore ottaa sinuun suoraan yhteyttä, mikäli meiltä puuttuu tarvittavia tietoja. Sinun ei tarvitse tehdä mitään itse ennen kuin otamme sinuun yhteyttä. 

Mitä tapahtuu, jos en toimita vaadittuja tietoja?

Jos et toimita meille direktiivin mukaisesti kerättäviä tietoja, lähetämme sinulle muistutuksen tarvittavien tietojen toimittamisesta. Mikäli et toimita pyydettyjä tietoja, GoMore on lain mukaan velvoitettu keskeyttämään maksuliikenteesi ja estämään tulevat vuokrapyyntösi. Tämä esto poistetaan luonnollisesti heti, kun toimitat meille tiedot, jotka GoMore on velvoitettu keräämään ja jakamaan DAC7:n mukaisesti. 

Jaetaanko tietoni silti, vaikka sulkisin profiilini? 

Voit halutessasi sulkea GoMore-tilisi milloin tahansa. Huomioithan kuitenkin, että GoMore on lain mukaan velvoitettu säilyttämään tietosi niin kauan kuin se on tarpeen DAC7:n mukaisten velvollisuuksien täyttämiseksi ja jakamaan nämä tiedot EU:n veroviranomaisten kanssa asuinmaassasi, kuten DAC7 EU-direktiivi määrää.

Tietosuoja

Oikeusperusta tietojesi keräämiselle

Uusi DAC7 EU-direktiivi määrää GoMoren keräämään ja jakamaan direktiivin määräämällä tavalla tietoja kaikilta käyttäjiltä, jotka ansaitsevat tuloa digitaalisten alustojen toimijoiden, kuten GoMoren, kautta. Tämä vaatimus koskee kaikkia EU-jäsenvaltioiden asukkaita, jotka ansaitsevat tuloa digitaalisten alustojen toimijan kautta, kuten direktiivissä määrätään, että heidän on annettava tietoja alustan tarjoajalle. Siksi GoMore kerää tietosi ja raportoi ne täyttääkseen lailliset velvollisuutensa DAC7:n mukaisesti. 

Kuka saa tietoni? 

GoMore jakaa tietosi Tanskan veroviranomaisten kanssa, jotka puolestaan jakavat tiedot asuinmaasi EU-maan paikallisten veroviranomaisten kanssa. 

Oikeus GDPR:n mukaiseen tietojen poistamiseen

Voit sulkea GoMore-tilisi oman harkintasi mukaan. Lisäksi voit milloin tahansa muokata henkilötietojasi profiilissasi tai pyytää kopion tiedoista, joita GoMore säilyttää sinusta. Huomaa kuitenkin, että GoMore on lain mukaan velvoitettu säilyttämään tietosi täyttääkseen velvollisuutensa DAC7:n mukaisesti ja helpottaakseen näiden tietojen jakamista EU:n veroviranomaisten kanssa, kuten DAC7 EU-direktiivi määrää.